FIFA Mobile

"FIFA 17'miz yok diye gol sevinci de mi yaşamayalım?" diyenlere gelsin o zaman...

Geliştirici: EA Mobile, EA Canada Yayımcı: EA Sports Çıkış Tarihi: 11 Ekim 2016
Website: www.easports.com/tr/fifa/fifa-mobile

Karşınızda iOS/Android/Windows'a uyumlu olan ücretsiz futbol şöleni FIFA Mobile. Zaman geçirmek isteyene çok fazla görev vadeden bir oyun. Bu yüzden hepsinden azar azar ortaya yapacağım, en ortada da "Planlar" bölümü olacak, peşin peşin söyleyeyim.
Oyunda hem internet üzerinden başkalarıyla kapışabiliyorsunuz, hem de isterseniz yapay zekaya karşı oynayabiliyorsunuz. Hemen Atak Modu ile başlayayım. Bu modda sizi taraftar sayınıza göre bir klasmana koyuyor. Önünüzdeki haritada çıkan kişilerle aynı klasmanı paylaşıyor oluyorsunuz. Onlarla maç yaparak hem klasman atlamak için taraftar, hem hesabınıza tecrübe puanı, hem de oyun içi para olan jeton kazanıyorsunuz. Maçlarda sırayla -ilk siz meydan okuduysanız bir siz bir o şeklinde- yapay zekaya karşı sadece atak oynayarak rakibinizi yenmeye çalışıyorsunuz. Eh, yapay zeka ile karşılaştığınız için çok saçma goller atıp, çok saçma goller yiyor, absürt skorlarla maçları noktalayabiliyorsunuz. Yine de zevkli bir bölüm.
İkinci değineceğim nokta Canlı Etkinlikler. Bu etkinliklerde sağ bek ile gol at, hedefi vur, kutulardan çıkmadan topu sürekli sür, seviyorsan git konuş gibi türlü türlü görevler veriliyor. Bunları yaptıkça o görevle alakalı kart ve/veya oyuncuyu ödül olarak alıyorsunuz. Güzel yanı sürekli değişiyor ve her gün tekrardan yaparak kartlarınızı biriktiriyorsunuz. Kartlar ne işe yarıyor diyenler biraz daha sabredin, biraz sonra anlatacağım.
Başka bir bölüm ise Sezon. Burada bir sezon seçip, takımınızı şampiyon olarak bitirmesine uğraşıyorsunuz. Şampiyon olursanız o ligin kupa kartını alıyorsunuz. Yine mi kart? Evet, yine kart, güzel insan. Sadece bu değil. Yukarıda saydığım her oyun başlığında başarımlar da var. Onlar da kart ve jeton veriyor. Hatta oyuncuların kurduğu Liglerde de kart kart kart. Gerçi o Liglerin birine bile giremedim. Hep başvuru sayısı doldu hatası aldım. Notunu kıran en büyük eksisi de bu zaten. Ama katılabilenler orada lig başarımlarını kazanıyor, taraftar sayılarını artırıyor. Hatta lig başarısına göre sıralamalarda isminiz gözükebiliyor.
Şimdi gelelim kartlara. Takımınızın güçlü olması için güçlü oyuncuya ihtiyacınız var. Bunu karşılayabileceğiniz yerlerden biri Pazar (herkesin oyuncusunu koyup transfere açtığı), biri Mağazada jetonlarla alınan oyuncu paketleri, diğeri ise bu kartlardan yeterince biriktirip kullanabileceğiniz Planlar başlığı. Tekrarlı ya da tek seferli olan bu planları açarak ya oyuncu paketi ya da tek oyuncu kazanıp, takımınızı güçlendirebilirsiniz.
Tüm bu yukarda saydığım maçları ve etkinlikleri yapmanız için de enerji barınız var. Bu bar sizin seviyenize göre daha fazla enerji birimi içeriyor. Tükettiğinizde 1 enerjinin dolması 10 dakika sürüyor. Çoğu kişinin en çok yakındığı konu bu. Ancak benim öveceğim bir nokta.
Oyunu genel anlamda anlattıktan sonra asıl yorumuma geçebilirim sanırım. Öncelikle çok büyük beklentiniz olmasın. Pas atarken yakınınızdakini geçip, en arkadaki adama ulaştırma çabalarıdır, kaleci hatalarıdır, bunların hepsi olacak. Sanal oyun çubuğuna ne kadar alıştım deseniz de zorlanmalarınız olacak. Yine de zaman geçirmek için gayet zevk alacağınız bir oyunu oynuyor olacaksınız. Yukarıda bahsettiğim enerji kısıtlaması ile de bir yerden sonra oyunun başından kalkabiliyorsunuz. Yok dayanamam illa sınırları da aşacağım derseniz de ücretini ödeyip enerji satın alabiliyorsunuz.
Bu oyun aslında çok daha iyi olabilirdi. Belki güncellemeler ile eksiklikleri giderirler. Oyuna çok inanılmaz diyemem ama zaman geçirmek isterseniz size çok fazla olanak sunabilir diyebilirim rahatlıkla. Hele bu tür spor oyunlar -bilhassa futbol- ilgi alanınıza giriyorsa keyifle oynayacağınızı düşünüyorum.


Artılar
  • Rekabetçi, Gündelik veya sadece yapay zeka ile oynamak isteyenlerin her birine hitap edecek bir bölümü var
  • Enerjinin bitmesi ile oyunun başından kalkabiliyorsunuz, bağımlılık yapmıyor (bence bu bir artı)





bazeNNubNOT:
6+


metascore:
60 
Eksiler
  • Kart ve sosyalliğe o kadar odaklanmışlar ki futbola dair birçok küçük noktayı unutmuşlar
  • Unutulan noktalar arasında: Kırmızı kart, sakatlık, maç sırasında oyuncu değiştirme hakkı sayılabilir. İlk 11 dışında gerisi yatıyor
  • Çok yüksek puanlı bir oyuncu ile amatör küme oyuncusunun çalım hareketi aynı. Öyle olunca jeton harcayıp paket alma riskine girmek istemiyorsunuz. Hızlı koştuğu sürece bir oyuncuyu forvete salmanız yeterli oluyor
  • Bazen çok efsane goller atılıyor, video kaydı olmasa da 5 saniyelik gif yapma şansı verse güzel olurmuş



1 yorum:

  1. En büyük avantajı pay to win olmaması.
    Ayrıca çok fazla vakit ayırıp ileri seviyede takımlara karşı oynamak mümkün olduğu gibi arada bi girip basit etkinlikler yapıp güzel goller atmaya çalışarak güzel vakit geçirmek mümkün.

    YanıtlaSil