Heroes of the Storm

Bazen Thrall'ım, bazen Luther'im, bazen Butcher'ım. Sen de olmak istemez misin? İstersiiin!

Devamı ve daha fazlası için bazennub.com
Geliştirici: Blizzard Entertainment Yayımcı: Blizzard Entertainment Çıkış Tarihi: 2 Haziran 2015
Website: eu.battle.net/heroes/en/
Blizzard evrenine biraz olsun ilginiz varsa çok doğru yerdesiniz. Hiç ilginiz yok ama MOBA (Çevrim içi çok oyunculu savaş arenası) hayranıysanız yine çok doğru yerdesiniz. İkisi de size cazip gelmediyse sizi ikna edebilirim, yine çok doğru yerdesiniz.

Warcraft 3 haritalarında çaprazlamasına, yanlamasına, diklemesine ilerlenen her türlüsünde çokça cenk etmişimdir. En ünlülerinden biri malumunuz DOTA. Heroes of the Storm (HotS) da yine Warcraft 3 haritalarından esinlenilerek yapılmış bir MOBA. "Ah nerede o eski MOBA'lar..." diyorsanız işte burada. Hem de Blizzard'ın en sevilen kahramanlarıyla! Warcraft, Starcraft, Diablo, Overwatch. Yeni bir oyun yaparlarsa onu da eklerler kesin.

5'e karşı 5 oyunculu takımlar birbirlerini alt ederek merkezlerini yıkmaya çalışıyorlar. Ancak HotS'da bir de harita aksiyonu var. Bu oyunu en güzel yapan tekdüzeliğini bitiren olay da bu. Her haritanın kendine ait bir özelliği/teması/olayı oluyor. Sadece savaşmakla yetinmiyorsunuz bir de bu olayların aktive olma zamanlarını takip ediyorsunuz. Her birini sayarak sizi yormayayım ama özetle o olayları lehinize işletirseniz size büyük yardımcı oluyor.

Devamı ve daha fazlası için bazennub.com

MOBA'ların tipik özelliklerine sahip: 3 koridor olup, ormanında yaratıkların olduğunu da ekleyeyim. Diğerlerinin aksine HotS'da orman yaratıklarını kestiğinizde sizin takımınız için savaşıyorlar.

Bu oyun tam bir takım oyunu. Seviyeler kahramana özel değil, takıma özel. Yani biri çok kötü oynuyorsa toparlama imkanınız oluyor. Fakat 'tek adamla maç alma' bu oyunda pek de mümkün değil. 4 farklı kahraman rolü mevcut. Savaşçı (Yüksek can ve zırhla ön cepheye atılan), Suikastçı (Yüksek hasar veren), Destek (Çoğunlukla iyileştirme ve ek zırh verme rolünde), Uzman [Specialist] (Bunu nasıl anlatsam emin değilim. Kendilerine has türlü türlü özellikleri var.) Biri en üst düzey olmak üzere toplam 4 aktif, bir de pasif özelliğiniz oluyor. Seviye atladıkça (1, 4, 7, 10, 13, 16, ve 20) bu özelliklerinizin gücünü etkileyen yetenekleri alabiliyorsunuz. Bazen bu yetenek ağaçlarından ek olarak aktif ya da pasif özelliklere de sahip olabiliyorsunuz.

Ücretsiz olan oyunda kozmetiklerin dağıtılışı ise muhteşem. Kahramanınız seviye atladıkça farklı renklere sahip (deri ve/veya zırh) yeni görünüşleri ücretsiz açıyorsunuz. Bitmedi! Aynı şekilde bineğinizin de rengi/tipi yine oynadığınız kahramanın seviyesi arttıkça açılıyor. Bitti mi? Doğru söylediniz, bitmedi! Kahramanınızın 10. seviyesine özel bir görüntüsü daha var. Bu görüntü diğerine göre (genellikle) oldukça farklı oluyor. Yine 3 farklı renkte kullanabiliyorsunuz. Daha birçok farklı görünüş ve binek de para ile satın alınabiliyor.

Diğer bir özelliği para verip güçlenme veya sadece parayla satılan özel güçlü bir kahraman yok. Tüm kahramanları oyun içinde kazandığınız altınlarla alabiliyorsunuz. Günlük görevlerden, profiliniz seviye atladıkça, kahramanınız seviye atladıkça, maç sonlarında (özellikle yendiğinizde) ve özel hafta görevlerinde (Yılbaşı, Cadılar Bayramı vs.) bol bol altın kazanabiliyorsunuz. Bununla birlikte haftalık değişen bedava kahramanlar da oluyor. Hepsini deneme şansınız olduğu için en sevdiklerinizi belirleyip alma önceliğini onlara verebilirsiniz. Eğer isterseniz yine hepsini ücretini ödeyerek de alabiliyorsunuz.


Arkadaşlarınızla oynadıkça daha fazla tecrübe puanı kazanabiliyorsunuz. Grubunuzdaki arkadaş sayısınız arttıkça alacağınız ek puanın yüzdesi de artıyor. Buradan Dereceli maçlar konusuna girelim. Profiliniz 30. seviyede ve 14 karakteriniz 5. seviyede ise girme hakkınız oluyor. İki tür girebiliyorsunuz: Hero League (Kahraman Ligine tek veya 1 arkadaşınızla) ve Team League (Takım Ligine 5 kişilik tam takımla). Eskiden Kahraman Ligine 3-4 arkadaşla da girebiliyorduk sonra Paladins gibi onlar da toplam 2 kişi sınırı getirdiler. Ee, biz 3 kişi toplandığımızda yakar top mu oynayalım, n'apalım?

Dereceli dışında yine aynı şekilde sıralı kahraman seçimi yapabileceğiniz Derecesiz oyun türü var. Takımınıza uygun kahramanı alma antremanı yapıyorsunuz ama derece puanı kaygınız olmadan. Yapay zekaya karşı tek başınıza veya diğer oyuncularla oynayabildiğiniz gibi katılan herkesin oyuncu olduğu 'Quick Match' ile 5'e 5 hızlı maçlar atabilirsiniz. Bu türlerde istediğiniz karakteri önceden seçip girebiliyorsunuz. Maç ayarlamasında dengeli takımları ve oyuncuları eşleştirme konusundaki başarı yüzdesi de bir hayli yüksek bence.  Bu türlere bir de 'Heroes Brawl' geldi. Her hafta farklı bir tema ile değişen bu türde normalde oynadığınız HotS harita kuralları yerine özel kurallar geliyor. 

Detaya girsem daha çok uzar bu inceleme, bu yüzden kısa kesip toparlıyorum. Windows ve OS X'e uyumlu olan bu oyunu, Alpha davetiyesi aldığımdan beri oynuyorum. O günden bugüne çok değişmesinin yanı sıra o günden bugüne ne zaman oynarsam oynayayım çok keyif aldığım bir oyun oldu HotS. Diğer MOBA'lara oranla en çok geri döndüğüm oyun bu oldu. Gözüm kapalı bu oyunu tavsiye ediyorum.



Artılar
  • Şuan 58 kahraman, 12 farklı temalı harita var. Sürekli de artıyorlar. Oyun sürekli gelişiyor, değişiyor.
  • Maçlar diğer MOBA'lara göre kısa (keyfi oynamak veya kısa ara vermek isteyenler için birebir)
  • Kozmetiklerin bir kısmını ücretsiz dağıtmaları
  • Son 10 maçınızın kaydına ulaşabiliyorsunuz, isterseniz ismini değiştirip yedekleyebiliyorsunuz



bazeNNubNOT:
9


metascore:
86
Eksiler
  • Yeni kahraman çıktığında bazen dengesizlik oluyor (Tipik Blizzard işte)
  • Dereceli oyunlara ne güzel 3-4 kişi giriyorduk, neden 2 kişiyle sınırladınız?!



Hiç yorum yok