Europa Universalis IV - Ek Paketler (DLC) 2

Devamı ve daha fazlası için bazennub.com

Bu yazımızda bahsedeceğimiz Europa Universalis IV Ek paketleri son dönemde çıkan paketler arasından dikkat çekenler olacak. Eğer çok daha geniş incelemede bulunduğumuz ilk Europa Universalis IV - Ek Paketler (DLC) yazımızı kaçırdıysanız buraya tıklayarak gidebilirsiniz.

Yok, eğer daha temel bir sorun olan "Europa Universalis IV nedir ki, ek paketlerine bakayım" diyorsanız, buraya tıklayarak oyun incelememize bir göz atın mutlaka.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.SaseGames.BalloonHead

DLC Çeşitleri

İlk yazımızda bahsettiğimiz konuya kısaca tekrar değinelim. Genel anlamda İndirilebilir İçerikleri 4 kategoriye ayırabiliriz. Bunlar önem sırasıyla Ek Paketler, Etkinlik Paketleri (Event Packs), Müzik Paketleri ve Kozmetik Paketlerdir. Müzik ve Kozmetik paketler oynanabilirlilik açısından bir yenilik eklemediği için yazılarda değinmeyeceğim

Ek Paketler

Bahsedeceğimiz ek paketlerin getirdiği bazı yenilikler ana oyunu güncellediğinizde, -ek paketi satın almamış olsanız bile-, oyuna eklenmekte ve bu sebepten dolayı ek paketlerin gereklilik seviyeleri de değişmekte.

= 5 Nub Puan, en yüksek puandır. (Bu yazıdakiler ne kadar Nub'sa, o kadar gerekli)


İlk 7 Ek Paket yorumum ve çıkan Etkinlik Paketlerine dair düşüncelerimi ilk yazımda paylaşmıştım, kaldığım yerden devam ediyorum.


8-) Mare Nostrum
5 Nisan 2016 çıkmış olan, deniz savaşları ve ticeret konularına ağırlık veren bu genişleme paketi, Paradox’un şimdiye kadar çıkardığı en az içeriğe sahip ek paket. Bu paketi alıp almamanız sonucu oluşacak farkları ancak ticari cumhuriyetler ya da Kuzey Afrika ülkeleri ile oynarsanız anlayabilirsiniz. İşin komik tarafı, Paradox zamanında bu ek paketden daha fazla içeriği bulunan bedava güncellemeler yayınlamıştı. Geçen yazımdan verdiğim 1 puanı da alıyorum.
Gereklilik:
 


9-) Rights of Man
11 Ekim 2016'da çıkan, Europa Universalis 4’ün dokuzuncu ek paketi olan Rights of Man, Great Powers (Süper Güçler) adlı yeni bir sistem ekliyor oyuna. Bu sistem, oyundaki en güçlü 8 devlete bazı diplomatik seçenekler veriyor. Örnek verecek olursak: Başka bir devletin borcunu üstlenmek, küçük devletlerin diğer devletler ile olan anlaşmalarını iptal etmeleri için zorlamak, iki süper gücün arasındaki bir savaşa taraf olarak katılmak gibi. Ayrıca Institutions (kurumlar) adı altında gelen değişiklik ile teknoloji sisteminde büyük değişiklere gidildi. Bence oldukca gerekli bir ek paket olmuş. Hele ki, diğerlerine bakınca hakettiği puan 4,5 ama yine de gaza gelmeyeyim.
Gereklilik: 





10-) Mandate of Heaven
6 Nisan 2017'de çıkan bu içerik, genel anlamda doğu devletleri üzerinde değişiklikler yapan bir ek paket niteliğinde. Eğer doğu devletleri ile oynamıyorsanız o kadar gerekli bir ek paket değil ama yine de bazı kolaylıklar bulundurması açısından alınabilir.
Gereklilik:
 


11-) Third Rome
Bu bir ek paket mi yoksa başka bir içerik paketi mi tam bir anlam veremedim. Bazı siteler "ek paket" olarak bahsediyor, bazılarının kullandığı terim ise Immersion Pack (Gerçekçileştiren Paket gibi çevirebiliriz sanırım). Şahsen satın alıp oynama fırsatım (ya da "hatam" demek daha mı doğru olur acaba?) olmadı ama yazdığı kadarıyla sadece Rus devletlerine bazı kozmetik değişiklikler ile bazı olaylar ekliyor. Hiç gereği olduğunu düşünmüyorum.
Gereklilik:



Biraz geç bir haber olacak ama yeni DLC’ler ile ilgili incelememizi koymuşken bu konuya da değinmek istedim. Paradox, Steam’in yaz indirimleri öncesinde, A.B.D. dışındaki ülkeler ile A.B.D. arasında oluşmuş olan fiyat uçurumunu kapatmak amacı ile olduğunu idda ettikleri bir fiyat arttırma politikasına gittiler. Oyuncular tarafından, tabiri caizse, yedikleri sopanın ardından (ürünlerin boykot edilmesi ve her mecrada bu fiyatlandırma politikasının gündeme getirilmesi gibi) şirket CEO'su Frederik Wester’in yayınladığı, yarı fırçalar yarı özür diler nitelikteki bir açıklama ile, fiyatlarını yaz indirimlerinin ardından tekrar eski haline çevirdiler. Bu konuda firma mı haklı yoksa oyuncular mı, o sizin kararınız. Ancak şu kadarını söyleyeyim, eğer piyasada Europa Universalis kadar dengeli ve kaliteli başka bir "Grand Strategy" oyunu olsaydı, bu oyunu boykot etmek adına oyunu bir daha oynamazdım.

Konuk Yazar: Canaletto


İlginizi Çekebilecek Paylaşımlar:
- Europa Universalis IV - Ek Paketler (DLC) 1
- Europa Universalis IV (İnceleme)




Hiç yorum yok