Zula



ASIN BAYRAKLARI! Yok, yok. Steam’e giriş yapan bir Türk MMOFPS’i olmasına rağmen objektif olacağım.
Devamı ve daha fazlası için bazennub.com
Geliştirici: Madbyte Games Yayımcı: Lokum Games Çıkış Tarihi: 22 Şubat 2015 (açık beta) Website: www.zulaoyun.com
Oynaması ücretsiz olan oyun, doğduğu topraklar gereği Türkçe oynayabileceğiniz güzel bir FPS (First Person Shooter/Birinci Şahıs Nişancı) türü. Belki de, seviye atladıkça ‘Yeğen’ ve ‘Delikanlı’ gibi rütbelere sahip olabileceğiniz tek FPS. Karakterler hiç sevmediğim mafya dizilerindeki tiplerden esinlenilmiş, lakin bu oyun içinde beni rahatsız etmedi.

Türkiye’deki mekânlardan ilham alınarak yapılması nedeniyle haritalarına bayıldım. Maalesef, tek bayıldığım yanı da bu olabilir. Bunun dışında dikkat çeken özelliği, günlük, haftalık ve aylık görevlere sahip olması. Bu sayede, benim gibi “oynarken bir amacım olsun”cuları oyunda tutabilirler. Fakat gel gelelim fasulyenin faydalarına; bu görevler size hem seviye atlamanız için tecrübe, hem de oyun içinde ödeme için kullanabileceğiniz pullardan ve/veya sınırlı bir süre için bazı silah/bomba/alet verebiliyor.

Devamı ve daha fazlası için bazennub.com

Sınırlı bir süre için silah mı? Evet, üzgünüm. Böyle bir uygulamaları mevcut. Yani Pay to Win(‘paran varsa herkes kulun, paran yoksa sürekli oynamaktan, görevleri yapmaktan geçer yolun’culuk). Bu nedendendir ki, sürekli oynayarak yeni silahları alabilir, onları kaybetmemek için yine oyun içi kazandığınız pullarla ya da gerçek para ile aldığınız pullarla, silahlara ek süreler alabilirsiniz. Veyahut o pullarla silahların gücünü artırabilirsiniz.

Peki, bu oyunu çok mu etkiliyor? Hem de nasıl… Ölen oyuncunun geliştirilmiş silahını aldığınızda aradaki farkı anlamamak mümkün değil. He, illaki parayla kendini donatmışları da öldürebiliyorsunuz fakat çok iyi oynayan biri donanmışsa, dengesiz güç dağılımından dolayı oyundan ufacık keyif almıyorsunuz. Oyunda parasız silah güçlendirmesi de var ama toplanması çok uzun sürecek malzemeleri talep ediyor + süresi dolduğunda o silahı elinizden aldığını tekrar hatırlatayım. 

Optimizasyonda da sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Bu da oyunun akıcılığını çok etkiliyor. Hele silahlar arasında geçişte saliselik değişiklikler oyunu daha oynanabilir kılar gibi geliyor.

Alternatifleri kadar ilgi çekici olmamasının yanı sıra PtW olması bu oyunun belini çok kırmış. Kendini çoktan ispatlamış MMOFPSlerle yarışırken, işi paraya dökmeleri çok da iyi bir yönetim kararı gibi gelmedi. Kişisel görüşüm, bu oyunu itibar kazanmak için kullanmaları lazım. Haritalarda üstlerine reklam alabilecekleri onlarca eşya varken, kozmetik eşyalarla para kazanmak popülerken, oyunculara bu kadar yüklenmeleri emeklerini boşa çıkarabilir.

Oyunu çok gömmüş gibi oldum fakat hepsi PtW metodunun suçu. Ülkemizde böyle bir oyunu piyasa çıkarmış olup, Steam podyumlarına çıkabilmiş olmalarından dolayı ara sıra girip keyfi oynayarak destek olunası bir yapım!

“Yukarıda bahsettiğin alternatifler neler?” diyenleri Counter-Strike: Global Offensive’e,

“Başka Türk yapımı bir oyun önerin var mı?” diyenleri de Mount & Blade’e alalım efendim.


Artılar
  • Haritaların bir kısmı
  • Farklı modların olması
  • Oyunda sürekli geliştirmelerin olması

bazeNNubNOT:
5


metascore:
-
Eksiler
  • Pay to Win, Pay to Win, Pay to Win!!!
  • Optimizasyon eksikliğinden kaynaklanan sorunlar



Hiç yorum yok