To the Moon

Yorumlarken kendimle bile fikir ayrılığı yaşadığım bir oyun. O nasıl bir cümle diyebilirsiniz. Nedenini duyunca hak vereceğinizi umuyorum.
Dahası ve daha fazlası için bazennub.com
Geliştirici ve Yayımcı: Freebird Games Çıkış Tarihi: 1 Kasım 2011 Website: freebirdgames.com/to_the_moon
To the Moon oyununu bana bir arkadaşım önerdi. İnternetteki yorumları okuduğumda da oynama hevesim tavan yaptı. Çok ödüllü, yüksek puanlı bir yapıt. İlk başta her şey çok güzel gidiyordu. Komikli şakalı tartışmaları olan iki bilim adamı/doktor ile başlıyoruz oyuna. Sonra ana karakterin hikâyesine giriş yapıyoruz. Evet, giriş yapıyoruz. Neden bunu özellikle belirttiğimi oynarsanız anlayacaksınız. Bu noktadan sonra her söylediğim, hikâyede bir açık verebilir. Oyunun tek olayı zaten senaryo olduğu için riske girmeden genel özelliklerine geçeyim.

Müzikleri inanılmaz. Oyunu bitirir bitirmez indirip, kim bilir kaç kere dinlemişimdir. Grafik olarak beklentiniz olmasın. 16bitlik, RPG Maker ile tasarlanmış bir oyun. Tarzı gereği ahım şahım grafiğe de gerek yok kanımca. Oynanışı arada sıkıyor. Hikâye gereği bazen aşırı gereksiz yolları yürütüyor. Tercihleriniz oyunun gidişatını etkilemiyor. İlla aynı yolu izlemek zorundasınız. Onun dışında, bazı eşyaları bulmanızı istiyor oyun. İlk başta anlamsız gelen bu dedektiflik, hikâye devam ettikçe anlam kazanıyor ve daha da merakla o özel eşyaları bulamaya çalışıyorsunuz. 

Dahası ve daha fazlası için bazennub.com

Şimdi kendimle fikri ayrılığı düştüm dedirten, bu oyun için en önemli ve en güzel yerine gelelim: hikâyesi. Arkadaşım da, internetteki yorumcular da oyunun gidişatını yere göğe sığdıramadıkları için büyük beklentiyle oynamaya başladım. Nitekim çok da güzel bir senaryosu vardı. Fakat ben kısa hikâyeler yazmayı çok seviyorum. Ve bu oyun çıkmadan 3 sene önce yazdığım hikâyedeki “uygulama”, To the Moon senaryosundaki insanlara hayranlık uyandıran “uygulama”nın aynısı. (“Uygulama” deyip bırakıyorum, çünkü hikâyenin özetini bir cümleyle vermiş olurum.) Aynısı olunca, insanları şaşırtan büyük bir etkeni kaybetmiş oldum. Puanlamada da, kişisel görüşlerimi yansıtmaya çalıştığım için bu ayrıntıyı göze alsam mı, yoksa objektif mi yaklaşsam bilemedim. (yapımcının geleceği puanıma bağlı çünkü!) Bu özel gerekçem dışında gidişatı gerçekten çok güzel. Bittiğinde derin bir nefes çektirip verdiriyor adama. Hatta kendi hayatınızı ve hayalleriniz bile sorgulatabilir.

Sonuç olarak, canınız sıkıldıysa, güzel bir animasyon izlermişçesine, sakin mi sakin, derin hikâyesi olan, kısa bir oyun oynamak istiyorsanız, öneririm.

Grafik, hikaye iyi de şöyle hareketli, karakter geliştirmeli yok mu diyenlere Punch Club

Bağımsız yapımları seviyorumculara Rocket League, efendim.


Artılar
  • Senaryosu çok güzel (diyaloglardan tutun, anlatılan hikayenin başından sonuna kadar her şeyi ile)
  • Oyun müziği, Oyun müziği, Oyun müziği

bazeNNubNOT:
7+


metascore:
81
Eskiler
  • İllaki kalbiniz olması lazım, duygusuz biriyseniz çok sıkıcı bir oyun
  • Sabır ve sakinlik gerektiriyor, zaten bir oyun değil, interaktif bir animasyon (bu eksi sayılır mı emin değilim)
  • To the Moon 2 gelecek dedikoduları vardı, hani nerede?!


Hiç yorum yok