Europa Universalis IV

TÜM DÜNYA BENİM OLACAK!!... Öhö...öhö... Gaza getiriyor oyun, ben ne yapayım? Sizi de görürüm.

Geliştirici: Paradox Development Studio Yayımcı: Paradox Interactive Çıkış Tarihi: 13 Ağustos 2013 Website: www.europauniversalis4.com

"Her yenilgi, bir tecrübe kazancıdır." felsefesinin oyun haline işlenmiş halidir diyerek başlayayım incelememe. Oyunu ilk defa açıp, bir sürü ayarları olan oyun penceresini görünce "Bunu öğrenene kadar bölöbölöbölö.." diye kendimce ökelenmiştim. Nedense iki gün sonra tekrar şans vermiş, kolları sıvayarak başına oturmuştum. Şuan bu kararımdan dolayı ne kadar mesudum anlatamam. Anlatamam ne demek, işim ne benim. Durun anlatmaya çalışayım.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.SaseGames.BalloonHead

Şimdi "Zor bir oyun." diyerek şevkinizi kırmak istemiyorum. Kolay değil orası kesin ama dediğim gibi birkaç yenilgi zorunuza gitmeyecekse, tekrar tekrar başlarsanız zaten sizi çekmeyi başaracak bir oyun. Türkçe dil desteği olmaması, oyunun desteklediği dillerden birine hâkim olmayanlar için büyük sıkıntı açıkçası. Sırf bu yüzden EU IV video serisi yapma planım var.

Harita üstünde, gerçek zamanlı, strateji oyun sersinin dördücüsü olan bu oyunun, paketsiz halinde 1444-1820 tarihleri arasında oynayabiliyorsunuz. Her devletin kendine göre özel görevleri var. Onları yapmaya çalışıyorsunuz. Her devletle de oynayabiliyorsunuz. Gerçekten bu konuda çok zengin. Ülkenizi yöneten kişi ve ülkenizin artıları ile her ay yönetim, diploması ve askeri puanları kazanıyorsunuz. Oyunun en can alıcı noktası bu puanları düzgün biriktirip, düzgün harcamak. Bu puanlarla elinizdeki bölgeleri geliştirebilir, toplam geliştirme puanının izin verdiğince üstüne binalar yapabilirsiniz. Eğer ticaret yolu üzerindeyse ayrı, eğer sık sık isyan çıkaran yerse ayrı, kıyı bölgesiyse ayrı binalar yükselterek kendi stratejinizi yürütebilirsiniz.
Devamı ve daha fazlası için bazennub.com

Bu özellikler dışında farklı farklı yönetim biçimlerini benimseyebiliyorsunuz (Monarşi, Meşrutiyet, Despot, Feodal, vs.). Her birinin kendine has artıları ve eksileri var. Yine hükümdarların, önceden bahsettiğim üç puan türüne etkisi olduğu gibi, onun yardımcılarının da o puanlara etkisi var. Artı, her birinin yönetimdeki bir konuda artısı oluyor (Ülke için huzursuzluğu azaltma, kara ordusunun moralini artırma, diplomatik ilişkilerdeki etki artışı, casusluk başarısında artış). Casusluk başarısı mı? EVET! En güzel özelliklerinden biri de bu. Siz diğer devletleri karıştırmak için farklı casus teknikleri uygulayabildiğiniz gibi onlar da size aynı hamlede bulunabiliyor. Ve inanın, oyunun gidişatını çok etkileyen bir parçası bu.

Oyunu böyle anlata anlata bitiremem. Şöyle toparlayabilirim: Grafikleri güzel, müzikleri güzel, yapay zekâsı iyi, toprak yönetimi stratejisi iyi, çok abartılı oynadığınızda ülkelerin size karşı birleşip dört bir yandan saldırması çok iyi, deniz savaşlarının kıytırık olmaması iyi, teknolojinin gelişmediği zamanlarda kale kuşatmasının çoook uzun sürmesi iyi (çoğu kişinin bunu eleştirmesine rağmen). 

Sonuç olarak, “Ben gerçek bir strateji oyunu istiyorum” diyorsanız, kesinlikle, %100, en ufak şüphem olmadan öneriyorum. Türkiye Steam'de, heleki indirimde yakalarsanız (çok sık indirime girer), diğer tüm paketleriyle almanızı da öneririm.

*Hangi paketi alayım sorusu kolay değil bu oyun için. 40'dan fazla indirilebilir içeriği var. Fakat korkmayın, sizin için Europa Universalis IV - Ek paketler incelememiz de var! Önden buyurun, tıklayın...


Not: Steam’de aldığınızda atölyesinde “Extended Timeline” modunu mutlaka indirin. Oyuna alıştıktan sonra bu mod sayesinde 2-9999 tarihleri arasında oynabiliyorsunuz. Özel ayarlı oyun (Custom game) seçeneğiyle, istediğiniz kıtada, istediğiniz topraklarda kendi imparatorluğuzun temellerini bile atabilir, istediğini fantezi tarihi yazabilirsiniz.

Not2: Tarih konusunda çok gerçekçi yaklaşan EU IV yapımcıları nedense son güncellemelerde Türklerle uğraşası gelmiş, bizi Oğuz boylarından alıp Araplara, Araplardan Levantenlere çalıp durmuş. Doğru yaptığını bozup, yanlış yapmak da bir garip açıkçası. (Levantenler, Osmanlı zamanında ticaretle uğraşan, çoğunlukla İstanbul ve İzmir’de yaşayan, Avrupa kökenli, azınlık Hristiyan topluluk. TDK şöyle der: Lenvanten)

Bu çok detaylı ben mini mini bir strateji çerezi istiyorum diyenlere Crown and Council

Devlet değil de, şirket stratejisi yok mu'culara Game Dev Tycoon

"Strateji istemiyorum, şaşırt beni bazeNNub!" diyenlere Rocket League, efendim. Şaşıranlar?


Artılar
  • Uzun soluklu olması
  • Kolay değil ama öğrenince tadından yenmiyor, gerçekten ülke yönetiyormuş hissi alıyorsunuz (bir oyun için tabi ki)
  • Yeni paketleri var ve herbiri yeni oyun keyfi getiriyor
  • Sıkıldıkça devlet değiştirebilirsiniz, herbirinin hikayesi farklı (biri din birliği sağlamaya çalışırken, biri İpek yolunu tamamen ele geçirmeye çalışıyor, kimi koloni kurmada yarışıyor)
  • Bir süre sonra tekrar dönünce, yine keyifle oynayıp, yeni birşeyler öğrenebiliyorsunuz
  • Çok oyuncuyla oynanabiliyor, çok feci savaşlar dönüyor


bazeNNubNOT:
7+


metascore:
87
Eskiler
  • Başka ülkenin yönetimine kendi adamını getirme olayı olsa inanılmaz olurmuş
  • Not2'de paylaştığım konuya burada da değineceğim. Doğru yaptıklarını, yanlış yapmaları ve tüm uyarılara, tepkilere rağmen bunu değiştirmeye çalışmamaları çok dikkt çekici. Sonuçta sen oyunsun, ne gerek böyle garip işlerin içine girmeye. Türkleri koca Oğuz boylarından, küçük bir azınlık gruba taşımalarının arka plan bilgisini merak ediyorum. Başka yanlışı da varsa, dikkatimi çekse yanlış bilgiye her zaman tepki verir, parmakla da gösteririm. Umarım düzeltir.

3 yorum:

  1. Malezyayi kurup dunya uzerinde buyuk bir ticaret imparatorlugu kurmak paha bicilmez. Alternatif tarih meraklilari icin kacirilmayacak bir oyun.

    YanıtlaSil
  2. Extended Timeline modu hakikaten oyuna en azından fazladan 100 saat oynanabilirlik ekliyor. Siteni birkaç gündür takip ediyorum bu arada. Güzel gidiyor. Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! Keyif aldığınız bir site oluyorsa ne mutlu bana.

      Sil